השאלות איך להשקיע כסף
נתחיל בסקירה קצרה של חלק מאפיקי השקעה הקיימים היום והנפוצים יותר:
השקעה בתוכנית “חיסכון” בבנק – בשנים האחרונות ועם הורדת הריביות בכל העולם, הריבית שנוכל לקבל על השקעות בבנק שלנו היא ממש מביכה ואין בכלל מה להזכיר אותה.
השקעה בבנק – כסף בטוח, נזיל אבל במחיר של ירידת ערך הכסף עבורכם. אמנם נוכל להרגיש שהכסף שלנו בטוח וברוב המסלולים הוא גם יהיה נזיל אבל בהסתכלות לטווח הארוך, האינפלציה השנתית, על אף שהיא נמוכה למדיי בשנים האחרונות, היא עולה עדיין על הריבית שמשולמת בבנק על החיסכון ומכאן המסקנה שלאורך זמן, הכסף שלנו יישחק בסוג הזה של ההשקעה.
השקעה בשוק ההון – אפיק מקובל עם אין ספור מסלולים והזדמנויות. אצל רוב האנשים, רוב הכספים של האנשים מושקעים בשוק ההון גם אם הם לא קנו מניה אחת בחיים שלהם. קרנות ההשתלמות, קופות הגמל, פוליסות החיסכון, ביטוחי המנהלים, הפנסיות של כולנו מושקעות בשוק ההון. שוק ההון הוא מחזורי ומייצר לאורך השנים גלים ומגמות משתנות. בשוק ההון אפשר להשקיע באופן עצמאי וצריך לדעת ולהבין מה ואיך לעשות נכון, כי האפשרות להפסיד כסף והרבה אינה פחותה מהאפשרות להרוויח הרבה כסף.
השקעה בנדל”ן – הוא אפיק שבהחלט יכול להיות פוטנציאל ליצירת תזרים גבוהה, סיכוי גבוהה לעליית ערך ומגובה בבטוחות חזקות, כמובן קיים תלות באופי ההשקעה.
השקעות נוספות – ישנם אין ספור אפיקי השקעה בעולם שמבוססים רובם ככולם על מתן הלוואה כלשהי של המשקיע לקרן שמשקיעה בנישה מסוימת ומשלמת ריבית/תשואה על כספי הקרן שהושקעו בה.
סוגי האופי הנפוצים של משקיעים:
אנו נעשה ניתוח אופי קצר ונתמקד בטיפוסים שרוצים להשקיע ומבינים את החשיבות הכלכלית של עולם ההשקעות. אפשר בהחלט לחלק אותם למספר טיפוסים עיקריים:
“הסולידי” – משקיע שישקול תמיד את צעדיו ואת יחס תשואה/בטוחה, או במילים אחרות סיכוי/סיכון. משקיע זה מבין שחלק מבחירות ההשקעה שלו ישיאו לו תשואה פחותה על כספי הקרן אבל בתמורה לכך יזכה לבטוחות חזקות יותר על כספי הקרן שלו.
“המסתכן” – המשקיע שלא נרתע מרמות סיכון גבוהות. הוא ישקיע יותר זמן בחיפוש אחר תשואה גבוהה לכספו ובמודע יקל קצת ברמת הבטוחות שיקבל על כספו.
“השמרן” – משקיע שיעדיף כמעט תמיד לבחון קודם כל את הבטוחות על כספי הקרן שלו ויעדיף לבצר את הבטוחות גם במחיר של אפיקי השקעה עם תשואות פחותות משמעותית.
באופן כללי יש 3 צורות השקעה עיקריות:
השקעה להגדלת ההון העצמי – נשקיע את הכסף שלנו על מנת שיגדיל את עצמו ב”ריבית דה ריבית”, בעליית ערך ובתזרים שיחזור אלינו באופן תקופתי ויושקע שוב.
השקעה ליצירת תזרים – השקעה שנועדה לייצר תזרים שוטף (ריבית/תשואה) שעימו נוכל לשלם חלק ואולי את כל הוצאות המחיה שלנו (מכונה גם הוצאות ה”לייף סטייל” שלנו).
השקעה על דרך מסחר- השקעה שנועדה לייצר תזרים נוסף או עיקרי והגדלת הקופה על ידי קנייה ומכירה של נכסים ספציפיים, צורה זו יכולה להיות רווחית מאד אך כוללת בתוכה סיכון גבוה ורמת ידע והבנה מקצועית של התחום הספציפי.
והשלב האחרון לפני שמתחילים להשקיע הוא שלב התכנון והאסטרטגיה. שלב זה נגזר כמובן מכל השלבים שמנינו עד עכשיו.
תרשים הזרימה של הליך החשיבה של המשקיע נראה כך:
זה מתחיל מרצון להשקיע – עניין תודעתי.
בחינת אפשרויות ההשקעה – לימוד שלהם.
האופי הייחודי למשקיע – “מסתכן”, “סולידי”, “שמרן”.
בחירת מטרת ההשקעה – ובעקיפין, בחירת מטרת ההשקעות (השקעה אחת לא תייצר תוצאות משמעותיות בפרק זמן סביר).
תכנון אסטרטגיית ההשקעות – אם אתם חושבים כמו משקיעים, אתם חייבים לסמן לכם יעדים ברורים של השקעותיכם עתידיות.יעדים אלה חייבים להיות מחוברים למספרים כמו כמה כסף אני רוצה להשקיע? כמה אני מוכן לסכן מתוך סכום הכסף הזה? איזה סכום של הון עצמי אני רוצה להרוויח ומתי אני רוצה להגיע להון העצמי הזה?